Pages

Monday, August 29, 2011

resepi lemang

hari ni hari terakhir puasa untuk tahun 2011...
insyaAllah esok raya...
semua orang mesti sedang sibuk membuat persiapan raya...
me and my wife is celebrating raya kat kampung Jengka 11...
sekarang tengah sibuk bakar lemang dengan masak rendang...
hari ni saya nak share cara2 menyediakan lemang dan seterusnya...
jom bakar lemang...

Bahan2
10  - 15 batang buluh lemang yang telah dipotong
daun pisang 7 -10 pelepah
3 kg beras pulut
santan dari 5 biji kelapa


Cara2 membuat lemang
1. Cuci buluh lemang dan daun pisang sebersih-bersihnya



2.Guna pelepah pisang untuk gulung daun pisang dan masukkan ke dalam buluh dengan berhati2.




3. Gaulkan beras pulut dengan santan.

4.Masukkan beras pulut dan santan ke dalam buluh dengan menggunakan sudu. Hentakkan hujung buluh perlahan-lahan supaya beras dan santan rata di dalam buluh.



4.Seterusnya susun lemang dan bakar sehingga masak.

lastly, tunggu lar beberapa jam sambil balik-balikkan lemang.
Lemang hangus memang tak sedap langsung... hehehe

Friday, August 26, 2011

daging dendeng


 the menu for thursday' break fast...
my wife tried a new recipe...
 'daging dendeng'...
her officemate's recipe...
the beef was marinated for 1 night...
then the beef was pounded...
not too heavy..
then fried with herbs...
absolutely delicious...
can be eaten with lain rice or ketupat' or 'lemang'...
we also had some veggies and fied tofu...
fruits for desert...

'daging dendeng'

sayur sawi

tauhu goreng dengan tempe

buah-buahan

Thursday, August 25, 2011

tutorial 1 for EE201

I've shown some of the tutorial in thursday class.
Please try to solve all the questions.
We will be discussing more about this topic
http://www.4shared.com/file/PRXziTih/TUTORIAL_1ee201.html

Saturday, August 20, 2011

gulai tempoyak ikan patin

pagi tadi kitorang bangun agak awal untuk cari bahan masakan...
10.30 am ... hehehe...
sebab tadi sahur kat warung depan UiTM aku ada cerita dalam entry yang lepas...
kitorang makan nasi putih, ayam goreng kunyit, sup sayur & telur dadar..
air teh-o & air suam...
total RM 12.50...
now about the entry...
zila plan nak masak gulai tempoyak, rendang ayam & sambal tumis petai
so kitorang pergi lar pasar besar kuantan...
cari patin sangkar sungai...
patin sangkar sungai lagi sedap daripada patin kolam...
kerana kurang hanyir sebab hidup di kawasan air mengalir...
cara nak pastikan patin tu patin sangkar sungai...
tengok muncung dengan ekor patin tu...
kalau luka maknanya tu patin sangkar sungai...
sebab luka adalah kerana patin tu langgar sangkar yang dipasang untuk melepaskan diri... 
itu petua ayah mertua aku...
so...
lepas dah jumpa semua bahan 2 untuk masak 3 menu idaman...
kitorang pun balik untuk masak...
kena masak awal sebab aku nak balik terengganu pukul 4 petang...
dalam pukul 3 petang...
semuanya siap...
inilah hasilnya...
semuanya homemade by my lovely wife...

gulai tempoyak ikan patin

rendang ayam

sambal tumis petai

yee mee chicken mushroom

initially we wanted to break fast at akob patin house, kuantan...
unfortunately, closed...
so we turned to giant kuantan...
had the super yummy hot plate menus...

yee mee chicken mushroom with egg = RM5.10

mee chicken mushroom with egg = RM5.10

so affordable and yummy...
we recommend yee mee chicken mushroom...
super tasty...

Saturday, August 13, 2011

resepi petai jeruk


petai...
memang popular sebagai ulam...
macam2 khasiat ade...
antaranya untuk melawaskan kencing...
either makan secara mentah or jeruk yang dicicah dengan sambal tempoyak or budu...
yummy...
sambal petai pon layan jugak...
tapi aku lebih prefer petai jeruk...
hari ini aku nak share pulak cara nak buat petai jeruk yang baik punya...
so...
jom sama2 try buat petai jeruk

bahan2
1. petai
2. garam halus
3. air masak
4. besen
5. balang bertutup

cara2

1. Cuci semua petai. Celur di dalam air mendidih dalam beberapa minit.
2. Biarkan sejuk.
3.Kupas semua petai yang telah dicelur dan isikan di dalam bekas seperti besen

4. Cuci petai sebersih-bersihnya dengan air paip.
5. Toskan petai
6. Gaulkan petai dengan garam halus secukup rasa
7. Biarkan semalaman


8. Letakkan petai yang telah diperap ke dalam balang bertutup
9. Isikan air masak ke dalam balang tersebut sehingga petai tenggelam kesemuanya
10. Tutup balang rapat2
11. Letakkan balang berisi petai di tempat yang dingin dan biarkan selama seminggu


ok, selamat mencuba...

Friday, August 12, 2011

resepi tempoyak yang sedap dan tahan lama

puasa kat kampung...
memang best lagi2 kat jengka 11...
banyak makanan best...
jengka dan tempat lain kat pahang cukup sinonim dengan masakan berasaskan tempoyak...
sambal tempoyak, patin masak tempoyak, gulai masam ikan talapia dengan tempoyak, dan banyak lagi menu yang menyelerakan...
aku pon dah belajar sikit2 cara menghasilkan tempoyak...
the best tempoyak is made by the best durian...
never use durian yang dah masam kalau nak dapat tempyak yang sedap...
so kat sini aku nak share cara2 nak hasilkan durian yang sedap dan tahan lama..
petua ayah mertua aku...

bahan2 yang diperlukan

1. Durian sebakul atau sebanyak mungkin
2. Garam secukup rasa
3. Pisau
4. Sudu
5. Bekas untuk mengisi isi durian dan biji durian
6. Balang untuk menyimpan tempoyak

Cara2
1. Kupas semua durian dan letak isi durian di dalam bekas seperti besen. Pastikan anda tidak menyentuh isi durian tersebut dengan tangan.


2.Asingkan isi durian daripada bijinya. Gunakan pisau dan sudu. Dilarang menyentuh isi durian dengan tangan kerana ia akan menyebabkan tempoyak yang dihasilkan nanti tidak tahan lama.

3. Buangkankan semua biji durian yang telah ditanggalkan isinya

 4.Gaulkan dengan garam halus secukup rasa. Letakkan adunan ke dalam balang. Tutup rapat2 balang tersebut dan biarkan di tempat dingin. Untuk tahan lebih lama, simpan di dalam peti ais (rasa tempoyak akan lambat menjadi masam).

Sekian, selamat mencuba

superb sup ekor / oxtail soup

yesterday i break my fast with my beloved wife...
we dined in the stall located in front of the Kuantan UiTM...
had the superb oxtail soup...
also the marvellous 'ayam goreng kunyit'...
the awesome 'kailan ikan masin'...
and the refreshing iced lime juice...
all eaten up...
the price???
very affordable
RM17.00 for all the above lus 2 plain rice...
we highly recommend this stall...
beside the menus we had...
there are also other menus...
just order up...
and insyaAllah..
you'll enjoy your order at the stall at very affordable price...

the superb oxtail soup


the marvellous 'ayam goreng kunyit'

the awesome 'kailan ikan masin'

Thursday, August 11, 2011

finally they're done

alhamdulillah....
finally managed to completed two sets of final exam questions...
penat gilerrrr...
now... its time to pamper myself...
hehehe

Monday, August 8, 2011

Manchester United won their 1st trophy for this season

Man Utd beat Man City 3-2 in a so Man Utd style comeback...
Well...
They deserved it...
Hahahaha...

Sunday, August 7, 2011

notes for chapter2 EE101

http://www.4shared.com/document/6kXm2n9s/TOPIC_2_DC_meters.html

ketam masak lemak cili api

too many menus for 2 -person meal...
all is my wife's homemade cooking ...
the main course is for sure is the 'ketam masak lemak cili api'...
also 'keli goreng berlad'a...
mixed vegetables...
and our 1st try of lamb chop... bought already marinated from giant...
fried on the non-stick frying pan...

 the menus

 'ketam masak lemak cili api'
 'keli goreng berlada'
 'lamb chop'
mixed vegetables

lots of leftovers...
so i brought back some for the pre-dawn meal... hehehe...

Friday, August 5, 2011

pari bakar dengan petai

1st break fast with my lovely wife...
although my late arrival from KT...
because of the slow bus driver...
managed to eat at ana ikan bakar, tanjung lumpur, kuantan...
it's been a while since we last ate here...
initially we wanted to go to mail ikan bakar...
unfortunately... closed..
so ana's the chosen one...
 

 'sata' and 'sotong celup tepung'
the marvellous 'lala goreng bercili'
the delicious 'pari bakar dengan petai'

Tuesday, August 2, 2011

back to work

it's my 2nd day of work after 3 week long of rest...
so many things to be tend to...
frp...
rms...
notes...
attendances...
zzzzzzzzzzzzz...