sup rumpai laut dan cendawan |
Bahan2 ( untuk 2 orang makan)
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu minyak zaitun
5 keping rumpai laut jenama Tao Kae Noi (dipotong kecil)
3 keping crabstick (dipotong 2 dan dihiris memanjang)
3 biji cendawan shitake (direndam dan dihiris nipis)
1/2 plastik cendawan jarum (dipotong panjang)
1/2 bekas tauhu lembut
1 sudu teh tepung jagung ( dibancuh dengan air)
3 cawan air
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk halus)
Garam secukup rasa
Cara penyediaan
Tumis bawang putih hingga perang....Masukkan air, biar mendidih.....masukkan crabstick, cendawan shitake, rumpai laut, cendawan jarum....masak 5 minit...then masukkan tauhu lembut dan perasakan dengan garam...akhir sekali masukkan tepung jagung...renehkan selama 5 minit.....tutup api dan masukkan lada hitam...sedia dihidang panas-panas...
**boleh dihias dengan hirisan daun bawang dan daun sup...
No comments:
Post a Comment