bahan - bahan:
- 3 ekor ketam (di potong 4)
- 3 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
- 1 inci halia (ditumbuk halus)
- 1 batang serai (diketuk)
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 biji cengkih
- 5 biji buah pelaga
- kiub ayam knorr
- 2 biji kentang (dipotong dadu)
- 1/2 batang lobak merah (dipotong dadu)
- 2 batang celery (dipotong menyerong)
- daun sup
- daun bawang
- air
- minyak
- garam
- gula
- Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia beserta bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau.
- Masukkan lobak merah, kentang, dan celery, biarkan sehingga kekuningan.
- Masukkan air dan kiub ayam, biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan ketam dan biarkan beberapa minit.
- Tambah garam dan gula jika perlu
- Tabur daun sup dan daun bawang ketika menghidang
No comments:
Post a Comment