Pages

Wednesday, September 14, 2011

resepi sup ketam



bahan - bahan:

  • 3 ekor ketam (di potong 4)
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
  • 1 inci halia (ditumbuk halus) 
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 biji cengkih
  • 5 biji buah pelaga
  • kiub ayam knorr
  • 2 biji kentang (dipotong dadu)
  • 1/2 batang lobak merah (dipotong dadu)
  • 2 batang celery (dipotong menyerong)
  • daun sup
  • daun bawang
  • air
  • minyak
  • garam
  • gula

cara - cara:
  1. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia beserta bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau.
  2. Masukkan lobak merah, kentang, dan celery, biarkan sehingga kekuningan.
  3. Masukkan air dan kiub ayam, biarkan sehingga mendidih.
  4. Masukkan ketam dan biarkan beberapa minit.
  5. Tambah garam dan gula jika perlu
  6. Tabur daun sup dan daun bawang ketika menghidang
selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment