Thursday, May 23, 2013

Resepi Sup Rumpai Laut dan Cendawan

Selalu makan sup ayam atau daging je. kali ni kami try sup rumpai laut atau seaweed pulak. Bukan sekadar seaweed. Macam2 ade...

sup rumpai laut dan cendawan

Bahan2 ( untuk 2 orang makan)
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu minyak zaitun
5 keping rumpai laut jenama Tao Kae Noi (dipotong kecil)
3 keping crabstick (dipotong 2 dan dihiris memanjang)
3 biji cendawan shitake (direndam dan dihiris nipis)
1/2 plastik cendawan jarum (dipotong panjang)
1/2 bekas tauhu lembut
1 sudu teh tepung jagung ( dibancuh dengan air)
3 cawan air
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk halus)
Garam secukup rasa

Cara penyediaan
Tumis bawang putih hingga perang....Masukkan air, biar mendidih.....masukkan crabstick, cendawan shitake, rumpai laut, cendawan jarum....masak 5 minit...then masukkan tauhu lembut dan perasakan dengan garam...akhir sekali masukkan tepung jagung...renehkan selama 5 minit.....tutup api dan masukkan lada hitam...sedia dihidang panas-panas...

**boleh dihias dengan hirisan daun bawang dan daun sup...

No comments:

Post a Comment