Pages

Wednesday, May 29, 2013

Cara mengekalkan kesegaran ikan

Pagi tadi masa breakfast kat Mansor atau ada juga yang panggil Red Bridge, ada orang jual ikan segar... Ikan yang baru dibawa balik dari trip memancing... Rupa-rupanya yang menjual tu anak toeky kedai makan Mansor tu... Banyak ikan dia jual, ada kerapu, jenahak, siakap merah, pari, sembilang, belanak dan beberapa jenis lagi yang aku tak tau nama.

Kami beli 3 jenis ikan, seekor  ikan kerapu seberat sekilo yang berharga RM15 je sekilo. 2 ekor kan jenahak seberat 700 gram berharga RM15  sekilo, dan sekilo ikan belanak berharga RM5 sekilo. Total yang kami bayar, RM27, jauh lebih murah dari pasar. Kami beli banyak ikan sebab bercadang nak bawa balik ke Semenanjung. 

Kat entry ni aku ada share cara nak kekalkan kesegaran ikan untuk dibawa balik ke kampung, naik flight atau bas... Kalau kampung dekat, guna icebox je. Aku belajar cara ni dari tokey kedai makan Mansor jugak...
ikan kerapu segar

ikan jenahak segar
 Mula2, bungkus ikan dengan plastik sampah... Bagus kalau buat 2 lapisan.


Then, buat lapisan ketiga dengan kertas surat khabar... Lapisan keempat pun dengan surat khabar jugak... Seal dengan tape, boleh guna masking tape atau apa2 jenis tape...

Lastly, masukkan dalam peti sejuk, letakkan di bahagian freezer dan suhu mesti maksimum... Bila tiba masa nak balik kampung, masukkan dalam kotak dan boleh dibawa sebagi checked luggage atau hand luggage...

2 comments:

  1. time nak balik...kene wrap smula ngan plastik, surat khabar...pastu bru masuk kotak
    x pun bungkus ngan kain batik
    hehhehe...

    ReplyDelete