Friday, September 13, 2013

resepi gulai udang simple dan sedap

udang oh udang... lame dah kami tak makan udang although kat kuching ni banyak jual udang. spesis udang pun banyak, ada udang galah, udang harimau, udang laut... lobster pun ade. harga udang kat kuching ni murah sikit dari semenanjung... tadi masa breakfast, tuan kedai makan ade bagitau die ade stok udang laut fresh sebab anak dia baru balik dari laut. tak tau ler camne die tangkap... jaring kot.

ada 2 harga tadi, yang rm30 sekilo dan rm40 sekilo. kami beli yang rm40 sekilo tapi beli setengah kilo je... dapat lar dalam 16 ekor udang yang agak besar.... cukup lar untuk kami berdua makan... dan kami dah plan nak buat char kuey teow, udang bakar dan banyak lagi... ikut resepi je... hehehe...

untuk dinner malam ni kami decide buat yang simple je... gulai udang

gulai udang


sini aku share resepi gulai udang simple

bahan2
udang
bawang merah
bawang putih
lengkuas
serbuk kunyit
cili boh
santan
asam keping
garam
daun kunyit
tebu telur (optional)

cara2
tumbuk 2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dan juga sedikit lengkuas... nak blend pon boleh tapi sebab sikit je kami buat, so tumbuk je lar.... masukkan hasil yang ditumbuk ke dalam periuk bersama santan, cili boh, serbuk kunyit, tebu telur dan masak hingga mendidih... kalau tak nak tebu telur, bole ganti dengan rebung ke, kacang panjang ke...tambah garam secukup rasa dan asam keping... masukkan udang dan daun kunyit dan biarkan seketika... tak perlu tambah gula sebab udang dah manis... nanti hilang pulak rasa udang... senang kan.... rasa gerenti sedap kalau dapat udang segar...

1 comment: