Pages

Monday, July 15, 2013

Resepi Sushi Sedap

Huhuhu... lame dah rasenye tak makan sushi. Nak makan kat kedai mahal, sedap belum tentu. So, kami tanya2 lah pakcik google resepi untuk buat sushi. Jumpa banyak blog bagitau cara nak buat sushi dan main ingredient mestilah beras sushi yang diimport dari jepun dan seaweed. 

Sushi fillings boleh ikut suka je. Beras sushi biasanya jenama Sumo dan seaweed jenama Yaki Sushi Nori. Dua2 bahan ni boleh cari di Pasaraya Jusco atau Aeon, kat Sogo pun ade. Kalau ada jumpa cuka sushi yang halal boleh beli atau buat sendiri. Di Jusco ada set buat sushi, beli yang tu lagi senang.

So, kami nak share cara buat sushi, aku tolong sket2 je. Bab2 menggulung wife tersayang yang buat. Hehehe

maki sushi


Bahan2 (untuk 3 gulungan sushi)
1 cup beras jepun Sumo







3 keping seaweed Yaki Sushi Nori












1 batang timun muda (dipotong memanjang)
1 batang lobak merah (dipotong memanjang)










4 keping crabmeat (dicelur dan dipotong memanjang)










2 biji telur
1/2 tin tuna flakes
2 sudu mayonis
6 keping cendawan shitake
kicap cair
sos tiram
cuka, garam dan gula sebagai perasa
bamboo mat
ais

cara membuatnya:
A)nasi sushi
1-beras dicuci masak seperti biasa dengan sukatan 1 cawan beras, 3 cawan air
2-bila nasi dah masak, gaulkan dengan bancuhan 1 1/2 sudubesar cuka+1 sudubesar gula+1 sudu teh garam.










B) filing sushi
1-gaul tuna flakes dan mayonis sebati, ketepikan.










2-pukul telur bersama 2 sudu teh gula, 1/2 sudu teh garam, goreng dadar, potong memanjang, ketepikan.










3-cendawan dihiris nipis, saute dengan kicap cair, sos tiram, air. Masak hingga cendawan menyerap semua sos.

C) cara menggulung
1- letak seaweed atas bamboo mat , bahagian kilat dibawah.
2- letak nasi, dan ratakan pada separuh @ 3/4 seaweed (celup jari dalam ais untuk elak nasi melekat pada jari)
3-letak filing sesuka hati (terpulang pada kombinasi sendiri)
4-gulungkan kemas-kemas.
5-potong dengan pisau basah
6-sedia di hidang





No comments:

Post a Comment