Pages

Saturday, August 13, 2011

resepi petai jeruk


petai...
memang popular sebagai ulam...
macam2 khasiat ade...
antaranya untuk melawaskan kencing...
either makan secara mentah or jeruk yang dicicah dengan sambal tempoyak or budu...
yummy...
sambal petai pon layan jugak...
tapi aku lebih prefer petai jeruk...
hari ini aku nak share pulak cara nak buat petai jeruk yang baik punya...
so...
jom sama2 try buat petai jeruk

bahan2
1. petai
2. garam halus
3. air masak
4. besen
5. balang bertutup

cara2

1. Cuci semua petai. Celur di dalam air mendidih dalam beberapa minit.
2. Biarkan sejuk.
3.Kupas semua petai yang telah dicelur dan isikan di dalam bekas seperti besen

4. Cuci petai sebersih-bersihnya dengan air paip.
5. Toskan petai
6. Gaulkan petai dengan garam halus secukup rasa
7. Biarkan semalaman


8. Letakkan petai yang telah diperap ke dalam balang bertutup
9. Isikan air masak ke dalam balang tersebut sehingga petai tenggelam kesemuanya
10. Tutup balang rapat2
11. Letakkan balang berisi petai di tempat yang dingin dan biarkan selama seminggu


ok, selamat mencuba...

2 comments:

  1. saya ada amek gambar petai yang dah rebus dengan petai yang sedang dikopek..nanti abang boleh upload..

    ReplyDelete