Pages

Saturday, August 20, 2011

gulai tempoyak ikan patin

pagi tadi kitorang bangun agak awal untuk cari bahan masakan...
10.30 am ... hehehe...
sebab tadi sahur kat warung depan UiTM aku ada cerita dalam entry yang lepas...
kitorang makan nasi putih, ayam goreng kunyit, sup sayur & telur dadar..
air teh-o & air suam...
total RM 12.50...
now about the entry...
zila plan nak masak gulai tempoyak, rendang ayam & sambal tumis petai
so kitorang pergi lar pasar besar kuantan...
cari patin sangkar sungai...
patin sangkar sungai lagi sedap daripada patin kolam...
kerana kurang hanyir sebab hidup di kawasan air mengalir...
cara nak pastikan patin tu patin sangkar sungai...
tengok muncung dengan ekor patin tu...
kalau luka maknanya tu patin sangkar sungai...
sebab luka adalah kerana patin tu langgar sangkar yang dipasang untuk melepaskan diri... 
itu petua ayah mertua aku...
so...
lepas dah jumpa semua bahan 2 untuk masak 3 menu idaman...
kitorang pun balik untuk masak...
kena masak awal sebab aku nak balik terengganu pukul 4 petang...
dalam pukul 3 petang...
semuanya siap...
inilah hasilnya...
semuanya homemade by my lovely wife...

gulai tempoyak ikan patin

rendang ayam

sambal tumis petai

No comments:

Post a Comment