Huhuhu... popia antara makanan feveret kami tapi yang dibeli selalunya mahal atau fillings nya sikit. So, kami buat ler sendiri. Kasi umphhh lagi... Buat banyak2, senang balik kerja, goreng saja.
Bahan2
1 mangkuk kecil ayam (didadu kecil)
1 biji kentang (didadu kecil)
1/2 batang lobak merah (didadu kecil)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
1 labu bawang besar (didadu kecil)
Garam secukup rasa
1 mangkuk air
Kulit popia
Cara menyediakan
Panaskan minyak... Tumiskan bawang sampai layu... Masukkan ayam, goreng sampai masak... Masukkan kentang dan juga lobak merah, kacau biar bergaul sebati... Masukkan garam secukup rasa dan lada hitam... Angkat dan sejukkan inti popia yang sudah masak...
Untuk menghasilkan popia, kulit popia mesti dinyahbeku dalam masa 30 minit... Lepas tu, tutup kulit popia dengan tuala basah... Bila nak guna, ambil sehelai dan yang selebihnya tutup balik dengan tuala basah...
Letakkan sekeping rumpai laut di atas kulit popia... Letakkan inti sesudu makan atas rumpai laut dan gulungkan (cara gulung boleh rujuk pada bungkusan kulit popia)... Gunakan air sebagai pelekat untuk mengelakkan gulungan daripada terbuka.
Letakkan popia yang telah siap ke dalam bekas tertutup dan simpan di dalam peti sejuk... Boleh juga goreng terus...
sebelum letak inti tu letak dulu seaweed..then inti then baru gulung..
ReplyDeletehehe... ok. dah betulkan...
Delete